ДСБ се разцепи, половината организации искат Славчо Атанасов
ДСБ се разцепи, половината организации искат Славчо Атанасов / plovdiv24.com

ДСБ Пловдив се разцепи, след като три районни организации подкрепиха кандидатурата на Славчо Атанасов и категорично отказаха да застанат зад местния си лидер и кандидат за кмет на партията Спас Гърневски. Председателите на тъмносините организации в Западен, Източен и Тракия Светлозар Стойков, Август Фингов и Георги Караджов обявиха, че няма да издигат кандидати за районни кметове в тези райони и по всяка вероятност ще подкрепят номинираните от ГЕРБ и ВМРО.

Разцеплението стана факт две седмици, след като Гърневски оттегли подкрепата си за Славчо Атанасов. Според източници от ДСБ бойкотът на трите районни организации е заради липсата на техни представители на избираеми места в листата за общински съветници и режисираното гласуване на кандидатурите по време на председателски съвет на партията на 14 септември.

Час преди отцепниците да обявят решението си, Гърневски отново заяви намеренията си да се бори за стола на предшественика си Чомаков и представи общинската си листа и кандидатите за районни кметове на Северен, Централен и Южен. Още в момента, когато заяви участие в кметската надпревара Гърневски е дал да се разбере пред съпартийците си, че отива на обречена битка, но е декларирал желание да се бори ”на живот на смърт”. За успех на изборите ДСБ ще приемат вкарването на по-голям брой съветници от настоящите трима и спечелването на прекия избор за поне едно районно кметство. За район ”Северен” кандидат ще е настоящият кмет Даниела Желязкова.