/ Искра Койчева
107-годишното Дружество на пловдивските художници загива. Това алармират от дружеството в писмо до медиите.

Отваря врати най-новото културно пространство на Пловдив - галерия „Капана“

Причината - кметът Иван Тотев отнема изложбената зала на пловдивските художници като демонстрация на надмощие и политическа власт. В последните дни на няколко пъти той обяви, че новата сграда на ул. „Гладстон“ 32 ще се управлява от Градска художествена галерия.

Нещо повече - внесено е предложение  Общинския съвет за увеличаване на щата на структурата, ръководена от Красимир Линков.  Директорът на ГХГ от своя страна обяви, че графикът на новата галерия вече е запълнен", пишат от дружеството, най-старото такова в България с над 450 членове. 

Дискутират развитието на културните пространства в Пловдив

„Без изложбена зала няма как да развиваме художествена дейност, с която години наред допринасяме за авторитета на Пловдив като град на художниците. Невъзможността да показваме планираните изложби може да предизвика и дипломатически скандал, защото няма да могат да се реализират престижни международни изложби, които вече са предвидени“, коментира Снежана Фурнаджиева, председател на Дружеството на пловдивските художници

Припомням, че Община Пловдив разруши старата сграда и построи на нейно място нова - идея, посрещната с много протести от гилдията на художниците в града на тепетата.

Общественици, институции и местна власт умуват заедно за културата и емблематичните обекти на Пловдив

Кметът Иван Тотев даде обещание, че ще предаде новата сграда за безвъзмездно ползване на ДПХ и ние - художниците на Пловдив, му гласувахме доверие, а се оказва че няма да е така“, допълва още Фурнаджиева.

За ситуацията с галерията от Дружеството на пловдивски художници са уведомили премиера Бойко Борисов, министъра на културата Боил Банов, председателя на Комисията по култура в Народното събрание Вежди Рашидов и омбудсмана на Република България Мая Манолова.