Доставчиците на храни: Атаката е за смяната ни с приближени фирми
Доставчиците на храни: Атаката е за смяната ни с приближени фирми / netinfo

Жалбите за некачествени продукти, доставяни в детските градини, са част от кампанията за смяна на доставчиците. Това заяви собственичката на фирма “Надежда 2000”, която доставя хляб в над 30 детски заведения. На същото мнение е и Светослав Димитров от фирма "Ес Ен Ди", който доставя мляко, яйца и плодове. Подобно допускане направиха и управителите на фирмите "Ес Ен Ди" Светослав Иванов и на “Фантастика 95” Георги Цанков, които зареждат съответно мляко, яйца и плодове и месо и кайма.

В РИОКОЗ няма жалби от директори за качеството на храните, каза началникът на отдел “Храни” д-р Генка Дамянова. При проверките инспекторите също не са констатирали вписване на нарушения в журналите за доставки и на върнати доставки – в тетрадките за бракуване.

Директорите на ясли и градини обаче опонират, че негодните доставки не се вписват в книгите за брак, защото се връщат на място. Проблемът е в това, че всеки от нас води индивидуална битка с доставчиците и качеството на продуктите, с които се хранят децата, зависи от това доколко сме в състояние да отстояваме претенциите си за качество, коментира директорка на градина от “Централен”. Повечето й колеги смятат, че в търговете не бива да се допускат прекупвачи, защото това оскъпява доставките и не гарантира постоянство на качеството. Част от директорите пък посочиха, че и в приключилия преди дни търг за доставка на мляко, спечелен от “Конкурент 11”, отново е липсвал критерий качество.

Според заместник-кмета Георги Григоров е невъзможно да се постави изискване в конкурсите да участват само производители, защото малка част от тях имат собствен пласмент. Той посочи, че разумното условие е за “допускане на производители или упълномощени от тях дистрибутори”. Григоров добави, че е предал на кмета доклад с констации от проверката н дирекция “Общински дейности” и предложения за промяна на системата, но отказа конкретика.

Чуйте репортажа на Мария Троева и Сашка Пушкова в прикачения звуков файл: