/ БТА
В Пловдив беше отбелязана 168-та годишнина от рождението на Стефан Стамболов на едноименния площад пред сградата на Община Пловдив. В тържественото честване участваха военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и представители на комитет „Родолюбие“.

Строят бе приет от генерал-майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“. Слово за държавника произнесе Йордан Иванов – Областен управител на област Пловдив.

БТА

Водещ на церемонията бе актьорът от Драматичен театър Пловдив – Стефан Попов, който припомни в своето художествено въведение, че Иван Салабашев – друг прочут политик от онова време, заемал и поста финансов министър в правителството на Стефан Стамболов е написал в спомените си: „…Веднъж Стамболов и аз, когато бяхме още на власт, говорихме помежду си… стана дума за някои велики мъже от разни държави и разни времена, които народът им ги е ненавиждал през живота им, а след смъртта им е въздигал паметници. По едно време Стамболов се позамисли малко и след това каза, че той е твърдо убеден, че неговото дело ще бъде един ден добре разбрано и оценено единодушно от целия български народ“.

БТА

За да почетат 168-та годишнина от рождението на Стамболов и да поднесат венци и цветя, на церемонията присъстваха Кметът на Пловдив Здравко Димитров, народните представители Венцислава Любенова и Николай Ангов, Председателят на ОбС-Пловдив инж. Александър Държиков, Лъчезар Бакърджиев – заместник областен управител на област Пловдив, заместник-кметовете Пламен Панов и Тодор Чонов, кметовете на район „Централен“ Георги Стаменов, на „Северен“ Стоян Алексиев, на „Западен“ Димитър Колев, на „Тракия“ Костадин Димитров, заместник-кметът на „Южен“ Панко Енев,  общински съветници, директори на общински предприятия, представители на общинската администрация, политически партии, обществени организации, медии и граждани.

БТА

Сред гостите бяха бившият кмет на Пловдив (1995-1999) Спас Гърневски, който е инициатор на изграждането на паметника и за наименуването на площада пред сградата на общината на името на Стефан Стамболов, и Андон Андонов – Областен управител на област Пловдив в мандат 1998-2002 г.