Д-р Калинов: Управлението на министър Москов е авторитарно
Д-р Калинов: Управлението на министър Москов е авторитарно / Снимка: БГНЕС, архив
Д-р Калин Калинов- "КОЦ"-Пловдив
79809
Д-р Калин Калинов- "КОЦ"-Пловдив
Тодор Петров-позиция
  • Д-р Калин Калинов- "КОЦ"-Пловдив
  • Тодор Петров-позиция

"До вчера ние търсихме диалог и смятахме, че дискусията ще реши проблемите в здравеопазването. От днес обаче, на база медийните изяви на здравния министър Москов, открито мога да заявя следното: Начинът, по който се управлява здравеопазването от министър Москов към настоящия момент е неподражаемо авторитарен". Това заяви пред Дарик управителят на Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Пловдив д-р Калин Калинов.

По думите му, през последните 25 години никой друг здравен министър не си е позволявал да управлява системата по този начин.

Министър Москов постоянно представя неверни и несъстоятелни твърдения, коментира д-р Калинов, цитирайки изказването на министъра в кулоарите на парламента днес.

"Нека министър Москов първо да се информира за спецификата на работата на тези лечебни заведения, които иска да закрива и обединява с такъв размах", призова д-р Калинов, отбелязвайки, че КОЦ-Пловдив извършва всички посочени от министъра услуги комплексно и на едно място.

Неточно определи изказването на здравния министър и Тодор Петров, представител на Центъра за защита правата в здравеопазването в Пловдив.

Именно защото КОЦ-Пловдив осигурява комплексна услуга, носи името Комплексен онкологичен център. В него се работи от превенцията, през диагностиката, проследяването на лечението до диспансеризацията, отбеляза Петров. Той бе категоричен, че центърът е работещ модел, доказал ефективността си във времето и не бива да бъде разтурен.

Управителят на пловдивския онкологичен комплекс разкритикува и изказването на Петър Москов, за това, че пациентите се движат из специализираните здравни заведения „като малко животинче в джунгла“.

Той отправи покана към здравния министър да посети пловдивския КОЦ, за да се увери дали здравното заведение представлява джунгла или е добре подредена болница.

Според д-р Калинов, раздутата администрация, като мотив за сливане на специализираните здравни заведения с други болници, е фалшив претекст и отбеляза, че структурата на КОЦ-Пловдив няма как да функционира с по-малко хора, тъй като в момента тя е минимализирана.

Над 4000 подписа са събрани до момента в подкрепа на КОЦ-Пловдив, отбеляза д-р Калинов.

Хората, за разлика от министъра виждат какво може да се случи и народът проявява много по-голяма далновидност.Такава реакция и солидарен отпор към действията на едни министър, в последните 25 години не е имало, категоричен бе д-р Калинов.

/Цялото изказване на д-р Калин Калинов пред Дарик, може да чуете в прикачения аудио-файл/