Москов: Всичко, което правя, е за доброто на пациентите
Москов: Всичко, което правя, е за доброто на пациентите / снимка: БГНЕС, архив
Москов: Всичко, което правя, е за доброто на пациентите
79803
Москов: Всичко, което правя, е за доброто на пациентите
  • Москов: Всичко, което правя, е за доброто на пациентите

Здравният министър Петър Москов отрече да има закриване на болници. В кулоарите на парламента той обясни, че става въпрос за обединение на висшите заведения с многопрофилните болници. А по думите му всичко се прави в името на пациента.

Идеята, записана в проекта на закон за лечебните заведения, по никакъв начин не води до закриване на болници, а до обединение на висши заведения с многопрофилни болници. След като разясни предложението, здравният министър допълни, че целта е пациентът да може да получава комплексна услуга и даде за пример как е по света и как е у нас.

„В целия модерен свят - ЕС, САЩ, болничната помощ е комплексна, защото е наистина скъпа. Ще ви дам пример - дори в рамките общинското здравеопазване, ако имате туморно заболяване, ще ви диагностицират на едно място, хистологията ще е верифицирана на второ, операцията ще е на трето, химиотерапията - на четвърто, и лечението - на пето. Между всички тези болници, които извършват това, вие ще се движите като малко животинче в джунгла. Къде е проблемът това да се обедини още повече, а там, където има възможност - тези структури да са в рамките на една сграда, да знаете по време кое след кое следва", заяви Москов.

Москов допълни, че не усеща да губи подкрепата на гилдията:

„Не мисля, че губя подкрепата на гилдията. Мисля, че гилдията отдавна е затаила в себе си тежкия гняв за това, че е фрагментирана и е накарана да работи като търговец, а не като лекар. Винаги съм заставал на страната на съсловието, а тук не е въпрос на това. Но какво мисли ръководството на една или друга болница за това, за мен наистина няма значение", допълни Москов.

Накрая здравният министър повтори, че няма да се откаже от тезата, че трябва вече да се финансират не отделни структури, а комплексни лечебни заведения.