БСП Пловдив
БСП Пловдив / БСП Пловдив
За три години незаконните постройки в кв. Столипиново са нараснали от 32 на 3000. Това заключение направи Йордан Василев от левицата в Пловдив.

Той се позова на два официални отговора, дадени на питания на съветници от БСП.

„През 2015 година Иван Тотев каза, че са установени 32 незаконни обекта, а в отговор от преди две седмици бяха посочени 3000 такива. Това означава, че местната власт е абдикирала напълно от функциите си в този квартал”, заяви Василев. По негови наблюдения голяма част от постройките са присъединени законно към електропреносната и ВиК мрежите, но реално са без официален статут.

Според общината регистрираните жители в кв. Столипиново са 42 000, но Василев смята, че незаконно пребиваващите са още толкова.

Той коментира и казуса с възстановени имоти на собственици, които не могат да влязат във владение, защото върху техните терени са изникнали ромски къщи.

„Държавата и общината трябва да съдействат в случая, като се намери някаква компенсаторна форма”, смята Василев.

Общинският съветник Петя Манева допълни темата с обяснението, че Община Пловдив трябва да се намеси като стопанин на града, защото проблемът „Столипиново” е бомба със закъснител. Според нея районната администрация си затваря очите, тъй като жителите на квартала са удобен електорат.

Разбира се, че е въпрос на пари, но при правилно бюджетиране на общинските финанси ще се намери и решение”, заяви финансистката на групата съветници от БСП.

Лидерът на пловдивските социалисти Красимир Трифонов подчерта, че в този частен проблем са интегрирани и изпъкват всички останали управленски въпроси на общината. До края на април „Визия за Пловдив” ще бъде обсъдена с актива на партията, а след това и с пловдивската общественост, стана ясно от думите му. Трифонов съобщи, че БСП – Пловдив се готви за изборите за ЕП, а един от критериите за оценка на желаещите да бъдат в листата за местния вот ще бъде участието им в предстоящата кампания през май. „Европейските избори са много важни. Победата на БСП ще даде кураж на българите да поискат смяна на модела „ГЕРБ”, каза Трифонов, като не изключи предсрочни парламентарни избори.