Бойко Борисов бе на инспекция в Брестовица
Бойко Борисов бе на инспекция в Брестовица / МС
Понеделник вечер - всички на заведения, но ще обясните на хората, че пандемията не е минала. Това става ясно от видео в профила на Бойко Борисов в социалната мрежа „Фейсбук“, в което премиерът обяви, че довечера се очаква доставка на още 57 000 дози ваксина. Министър-председателят инспектира пречиствателната станция в Чирпан заедно с кмета на Общината Ивайло Крачолов, като отбеляза, че вече не може да проследи вече колко подобни вече са направени.

„Ще обясните на хората, че пандемията не е минала. Нашите съседи в Гърция повече са заболели от нас. В Сърбия - два пъти повече. Отварянето на ресторантите не е знак, че да почнем да се заразяваме наново. Аз винаги съм казвал, че разчитам на чувството на самосъхранение и интелигентността на българина“, допълни той.

ГЕРБ: Саботажът на БСП на мерките и ваксинационния план не е в обществен интерес

Бойко Борисов припомни, че тази вечер в България се очаква да пристигнат 57 000 дози от ваксините на AstraZeneca. Той увери, че има готовност дозите веднага да бъдат разпределени.

"За наша радост вчера имаме към 16 000 ваксинирани, предишния ден – 19 000, по-предишния – 21 000. И днес се ваксинира. Всички виждат колко бързо и организирано, и не само първата, втората, третата, съответно листите, които събираме, СИК, ЦИК, но и всички желаещи. Полагаме огромни усилия на минутите да ги разкараме. Това са световни доставки. Два дни имахме Европейски съвет, на който всички колеги до един настояват да се спазват договорите и да пристигат ритмично ваксините така, както трябва“, посочи премиерът.




Според него най-важното от изборите е след това да се създаде стабилна държава. "Трябва да минем 3% от БВП. Само това ще оправи дефицитите в икономиката. Това трябва да бъде в съзнанието на всеки политик, който казва, че милее за държавата - как да върнем тези 3%.", заяви премиерът.

Съоръжението в Чирпан, изградено по Оперативна програма „Околна среда“, се състои от стъпало за механично пречистване с груби решетки и комбинирани съоръжения за отделяне на масла, мазнини и пясък, два биобасейна, всеки с диаметър 30 м и дълбочина 7 м, снабдени с аерационна система, два вторични радиални утаителя с 15 м диаметър и с 4,5 м дълбочина, UV инсталация за обеззаразявяне на пречистената вода, както и техника за третиране на отделените утайки.

По-рано днес Бойко Борисов направи инспекция в Брестовица, Пловдивско, става ясно от видео в профила му в социалната мрежа „Фейсбук“. Той е придружен от заместник-регионалния министър Николай Нанков и областния управител на Пловдив Дани Каназирева.



Те оглеждат нова пречиствателна система и подмяна на водопровода на селото. В пловдивското село Брестовица обявиха бедствено положение на 23 февруари заради наличие на манган във водата, който е 20 пъти над допустимите норми.

Правят дублиращи сондажни кладенци в Брестовица

Загубите на вода в Брестовица ще бъдат сведени до минимум, а проблемът на хората от населеното място с питейната вода ще бъде трайно решен с помощта на държавата. Вече започна изграждането на три дублиращи сондажни кладенци. Ще бъде построен също нов довеждащ водопровод и помпена станция, както и ще се подмени близо 25 километра водопроводна мрежа. Това стана ясно по време на посещението на Борисов в Брестовица, където премиерът лично се увери в стартиралите изкопни работи за трите кладенци.

Обявиха бедствено положение в пловдивско село заради манган в питейната вода

Те ще са готови до края на март и са възможно най-бързото решение, което ще осигури достъп на хората до качествена питейна вода. „Хората да са спокойни, да имат и питейна вода, а и загубите по мрежата да са по-малко“, заяви министър-председателят Борисов.

Протест в Брестовица заради лошо качество на водата (ВИДЕО)

Проблемът с водата в Брестовица ще бъде решен окончателно с изграждането на нов довеждащ водопровод и помпена станция, за които общината ще изготви технически проект. Заместник-регионалният министър Николай Нанков и областният управител на Пловдив Дани Каназирева докладваха на премиера,  че ще се работи по специална технология, благодарение на която няма да бъдат засегнати лозята и имотите на хората.

Средствата за кладенците, водопровода и помпената станция ще бъдат осигурени от Българския ВиК холдинг. Прогнозната стойност към момента за строителството на всички нужни съоръжения е близо 22 милиона лева.

Източник: МС