/ DarikNews
Университетът по хранителни технологии в Пловдив обяви две нови магистратури. Едната от тях е обвързана с националната сигурност в сферата на храните и напитките, съобщи зам.-ректора по научна и международна дейност доц. Галин Иванов.

Специалността "Храни и национална сигурност" щяла да бъде със сериозна пазарна ниша, тъй като България имала нужда от специалисти, които да работят в митницата, по границите на страната, полицията и др. Тези служители трябвало да бъдат  запознати с националната сигурност, да имат юридическо образование, но също да са образовани по отношение на качеството на храните и опасностите, свързани с консуматорите. 

Избират нов ректор в Университета по хранителни технологии в Пловдив

"В днешно време се говори много за биотероризъм, както и за ембарго към храни. Целта е специалистите, които ще излязат от УХТ да решават именно такива проблеми", категоричен беше доц. Иванов. По думите му лектори в тази магистратура ще бъдат международни специалисти в сферата на националната сигурност от водещи университети в чужбина.

Втората нова магистърска специалност е "Иновации в напитките и сомелиерство". Според доц. д-р Христо Спасов, зам.-ректор по учебната дейност, тя ще е насочена към хората с интерес към маркетинга, презентиране на напитките, свързани с храните, с които да бъдат реализирани, създаване на винени листи и изобщо на листи от напитки, създаване на винени или бирени пътища и др. Ще се изучава също връзката между конкретната напитка с бита, храните и особеностите в живота на хората в определена област, което ще бъде не само интересно за кандидат-студентите, но и ще срещне добро отношение от общините и районите, защото това е връзката между обучението и реализацията на хората. Това е обучение, как създава една иновативна напитка, както и какви са нормативните изисквания, свързани с нея, поясни доц. Спасов.

Пловдивски ВУЗ-ове изграждат Център за върхови постижения за 70 млн. лв.?

По думите му интересът към двете магистратури на този етап е доста голям.

DarikNews

Днес пред журналисти беше представено новото ръководство на УХТ. То се състои от трима заместник-ректори и трима функционални декани, посочи новият ректор на университета проф. Пламен Моллов. Освен доцентите Галин Иванов и Христо Спасов, за заместник-ректор бе избрана и бившият зам.-министър на образованието доц. д-р Атанаска Тенева, която ще отговаря за комуникационната и информационна дейност.