Близо 800 са пловдивските участници на събора в Копривщица
Близо 800 са пловдивските участници на събора в Копривщица / снимка: БГНЕС, архив

За три дни Копривщица се превъръща в център на народното творчество. Националният събор на българското народно творчество в Копривщица започва на 7 август  на поляните в местността „Войводенец”, като се очаква  да се съберат над 12 000 изпълнители от цялата страна.

Област Пловдив се представя от 14 часа днес, а групата наброява 778 човека. Това са 3 състава, представящи български народни обичаи, 30 женски певчески групи, 3 мъжки, 4 смесени и 1 детска певческа група, 2 инструментални състава и 1 танцов. Индивидуалните изпълнители са съответно: 16 възрастни певци, 8 деца и младежи певци и 3 инструменталисти.

Всички те се представиха успешно на предварителния регионален преглед, който се състоя в края на  юни и днес ще се опитат да покажат най-доброто, за да впечатлят компетентното жури, което ще ги оценява в надпреварата за наградите.

Съборът събира на едно място автентичния фолклор - народни песни, танци и обичаи. В разцвета си фестивалът е достигал до над 20 000 изпълнители от читалищата от всички фолклорни области на страната и участие на славянски комитети от цял свят. 

Основната му цел е да се покаже жанровото разнообразие и изключителното богатство на нашето фолклорно наследство.  Общото времетраене на основната програма е 101 часа, като изпълненията са на 7 сцени.