Бившият на склад на Сточна гара отива в историята, събарят го
Бившият на склад на Сточна гара отива в историята, събарят го / Дарик, архив
Бутат бившия склад на Сточна гара
96099
Бутат бившия склад на Сточна гара
  • Бутат бившия склад на Сточна гара
Някогашният тютюнев склад на ъгъла на ул. "Авксентий Велешки" и бул. "Христо Ботев" в Пловдив ще бъде съборен от собствениците на имота. Това съобщи в интервю за Дарик кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Сградата не е паметник на културата - проверили сме го, но тъй като попада в историческата зона "Филипопол-Тримонциум-Пловдив", новият проект, който собствениците на сградата ще изготвят за да построят нова на същото място, ще бъде съгласуван с НИНКН и Министерството на културата“, обясни Стаменов в студиото на Дарик Пловдив.

Георги Стаменов
netinfo

По думите му, така дългогодишната сага със старинната сграда, която от години е в много лошо състояние,  ще приключи.

В годините сме описвали неколкократно сградата като изключително опасна. На практика тротоар наоколо почти няма. Заради това да не падне мазилка или тухла, което се е случвало, тя е обезопасена с метални ограждения. Освен това, складът няколко пъти горя.

През последната година и половина проведохме много активни разговори със собствениците на имота, които в годините имаха разногласия помежду си и към днешна дата можем да кажем, че те вече се обединиха около идеята, че в това състояние тази сграда, намираща се в Центъра, не може да съществува, още повече с оглед безопасността на хората. Предприели са мерки и действия за премахването й. На нейно място искат да построят нова, като съответно ще бъде спазен архитектурния облик на цялата зона“, допълни Стаменов.  

Очаква се до пролетта на тази година собствениците да окомплектоват целия набор от документи, а инвестиционният проект за новата сграда да бъде одобрен до края на годината.

Още от интервюто Георги Стаменов по казуса, чуйте в звуковия файл.

Очаквайте продължение по темата!