Георги Стаменов и водещата Искра Койчева в студиото на Дарик радио Пловдив
Георги Стаменов и водещата Искра Койчева в студиото на Дарик радио Пловдив / Петър Тодоров, Дарик Пловдив
район Централен
96087
район Централен
  • район Централен
2 600 000 лева е бюджетът на „Централен“ за 2018 година. Това съобщи в студиото на Дарик районният кмет Георги Стаменов. Десетки са проектите, които през тази година кметството ще реализира.

Един от най-мащабните е за парк „Бунарджика“. 1 милиона лева ще струва цялостното обновяване на едното от пловдивските тепета.

До лятото на тази година влакче ще качва пловдивчани и гостите на града до върха. Дейностите, които сме предвили в парка включват още изграждането на нова пешеходна алея с паваж или естествен камък, възстановяване на ВиК мрежата, ново осветление, видеонаблюдение, социализация на площадките около акведуктите, както и възстановяване на самите акведукти, работа по зелената система и ремонт на стъпалата до въха на хълма“, изброи Стаменов.

В амбициозната капиталова програма на района за тази година влизат още изграждането на автобусен паркинг за туристи на ул. „Мортагон“, довършване на ул. „Балкан“ – с тротоари, настилка и паркоместа, довършване на втората част от паркинга на ул. „Антон Тайлер“ с още 54 паркоместа, ремонти на централните пловдивски улици и булеварди, основна реконструкция на двата парка –„Шахбазян“ и пред църквата „Света Петка“, премахване на паважа и асфалтиране на бул. „Марица Юг“ и изграждането на нова площадка в района, няколко големи паркинга, подмяна на калдъръма в подножието на Стария град.

Администрацията подготвя процедурите за саниране на знакови частни сгради в централна градска част. Дейностите ще бъдат финансирани със 17 милиона лева от оперативна програма „Региони в растеж“. 

Кметът на "Централен"  е оптимист, че и през тази, както и през 2017 година, районната администрация ще изпълни заложените в капиталовата програма на кметството проекти.

Какво още предстои, чуйте в интервюто на Георги Стаменов за Дарик.