/ Община Пловдив
Публичното обсъждане на проекта ще бъде на 27 януари
Бюджетът на Пловдив за тази година ще бъде близо 684 млн. лева, което е с 28 млн. лева повече от този през изминалата година. 

Проектът за финансовата рамка е качен на сайта на общинската администрация. Общественото обсъждане на бюджета ще се състои на 27 януари, от 12:00 часа в залата на Общинския съвет.

Средствата от държавата за делегирани дейности са в размер на 383.7 млн. лева, а заложените местни приходи - 278.8 млн. лева. Най-много разходи са предвидени за заплати и възнаграждения, следвани от тези за издръжка. Капиталовите разходи за 123.3 млн. лева.

Общинският съвет на Пловдив избра седем заместник-председатели

Те включват довършването на инфраструктурни проекти като ул. "Царевец",  бул. „Кукленско шосе“, бул. "Хаджи Димитър", "Голямоконарско шосе" и други. Предвидени са финанси за улиците "Владая", "Георги Странски", "Княз Черказки", както и за подлез между улиците "Модър" и "Царевец".

За придобиване и изграждане на образователни сгради са заложени седем млн. лева. За стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив" бюджетът отпуска съответно 6.6 и 12 млн. лева.

Капиталовите разходи включват още 17.7 млн. лева за изграждането на плувен комплекс "Арена Младост", около един млн. лева за приемна сграда за лека атлетика "Локомотив" и близо милион лева за спортен център "Дунав". 

В приходната част на бюджета са заложени 235.3 млн. лева, като се очаква най-големи постъпления да има от данъците върху недвижимите имоти, автомобилите и за придобиване на имущество, както и от общинските такси.

Становища и предложения по проекта на бюджета на Община Пловдив за 2024 година могат да се представят писмено до 17:00 часа на 26 януари в деловодството на общинската администрация.
Ирина Шопова, БТА