/ УСБАЛАГ
Бебе с огледално разположени органи се роди за първи път в пловдивската АГ болница „Селена“. Генетичният феномен се нарича situs inversus.

726 бебета проплакаха в УМБАЛ Пловдив за година (СНИМКИ)

При него вътрешните органи в областта на гръдния кош и корема са разположение от другата страна на мястото, където трябва да бъдат.
Вроденото състояние се среща при един на десет хиляди човека. Известни носители на аномалията са певецът Енрике Иглесиас и актрисата Катрин О'Хара.  
 
Транспозицията на органите е открита от неонатолозите на „Селена“ при рутинния преглед непосредствено след раждането на момиченцето. „Бях изненадана да чуя, че сърдечните тонове се улавят по-добре вдясно. При направената рентгенова снимка се установи разположение на органите обратно на това, което трябва да бъде“, разказа д-р Зорница Василева.

„Огледалното разположение на органите би трябвало да бъде видяно при качествено направена фетална морфология на майката. Бременността е следена в друго населено място, майката е избрала само раждането да бъде направено в „Селена“, допълни д-р Мария Нещерова, завеждаща отделението по неонатология на специализираната болница.
 
Пловдивски лекари спасиха бебето на 26-годишна майка

Ситус инверсус обикновено не повлиява качеството на живот.
В около 25% от случаите се наблюдава синдром на Картагенер, свързан с хроничен възпалителен процес в белите дробове. Бебето е насочено за последваща консултация с пулмолог.
 
Въпреки че още Аристотел цитира два случая на огледални органи при животни, феноменът  е открит за първи път в Неапол от анатома и хирург Марко Аурелио Северино през 1643 г.

Век по-късно шотландският лекар Матю Бейли въвежда официалното наименование situs inversus (от латинското situs - местоположение и inversus - обратно). През 1788 г. на семинар в Хунтерианската медицинска школа откритието, представено от д-р Бейли, буквално шокира лекарите.
 

Първото бебе за 2020 година в Пловдив е Райчо, ще получи кметска заплата

Художници и писатели са използвали situs inversus в своите творби, макар и понякога по изкривен начин. Главният герой в романа на Йън Флеминг от 1958 г. от поредицата за Джеймс Бонд „Др. Не“ е спасен от куршум заради своята декстрокардия (аномалия, при която само сърцето е с огледална локация). Твърди се, че в периода 1452-1519 г. е бил един от първите, който е изобразил анатомията на огледалните органи.