/ УМБАЛ Пловдив
От 13 до 54-годишни майки родиха в бившата Окръжна болница под тепетата
Три пъти подскочи началникът на АГ отделението в УМБАЛ-Пловдив д-р Венцислав Демирев, преди да разчупи красиво декорираната с розово и синьо бебе пита в Деня на родилната помощ. Повече момчета ще се раждат през тази година, изстреля старшата акушерка Любомира Тошева, след като за секунди преброи парчетата. Според поверието това означава, че предстои война, разтълкуваха някои. Повече момчета се раждат в добрите години – когато има храна, спокойствие, мир и хармония, опонираха други.

УМБАЛ Пловдив

Тази сутрин по традиция в АГ отделението тържествено бе честван Бабинден, извършен бе и ритуалът „поливане“. За измиването на ръцете на д-р Венцислав Демирев помогна д-р Йоана Згурева, която е неонатолог в болница "Пловдив" и очаква своята първа рожба през юни. Категорична е, че ще роди тук, защото изцяло се доверява на професионализма на колегите си.

Нито един инцидент с родилки и бебета няма през миналата година в УМБАЛ-Пловдив. В родилното отделение работят 15 лекари и акушерки, които са стабилен екип, те са помогнали на 726 бебета да проплачат през 2019 г., а от началото на тази година – на още 36.

УМБАЛ Пловдив

Общо ражданията са 713, като от тях 293 са оперативни интервенции, а това е значително по-малко от половината, посочи Тошева. 10 са ражданията, дали живот на близнаци и тризнаци.

„Българката вече ражда за първи път средно на 28 години, макар че ние имаме и13-годишна родилка, като и 54-годишна. Щастливи сме, че и при тях всичко премина без проблеми и си заминаха по  живо, по здраво вкъщи с бебетата“, заяви д-р Демирев.

Пловдивски лекари спасиха бебето на 26-годишна майка

Изпълнителният директор на болницата д-р Аргир Аргиров връчи на екипа  поздравителен адрес от името на ръководството. Той пожела на целия персонал да бъдат здрави и заредени с положителни емоции и сили, за да изпълняват своята мисия. След това награди за отличната им работа  д-р Семра Халил и акушерка Нина Хаджийска от АГ отделението, както и д-р Йоана Згурева и на д-р Елена Атанасова от Неонатология.

УМБАЛ Пловдив

Отец Теодосий и отец Петър, които всяка седмица служат в параклиса „Св. Пантелеймон“ в лечебното заведение, отслужиха водосвет за здраве и благоденствие на персонала и пациентите.

УМБАЛ Пловдив