Андрей Райчев: Пловдив вече е ГЕРБ-ерска крепост
Андрей Райчев: Пловдив вече е ГЕРБ-ерска крепост / netinfo

Основният въпрос на изборите в Пловдив е не кой ще е кметът, а на първи или на втори тур ще бъде избран, каза в предаването Дарик кафе социологът Андрей Райчев като се позова на изследване на агенция “Галъп” от последните дни. Той определи Пловдив вече като крепост на ГЕРБ-ерите и прогнозира едва четвърта позиция за основните десни формации.

Кандидатът на ГЕРБ и ВМРО Славчо Атанасов води с огромна преднина пред всички останали претенденти за кметския пост в Пловдив, взети заедно, посочи Райчев. Той обаче не се ангажира, че в Пловдив няма да има балотаж и призна, че кошмарът на социолозите е драстичното разминаване между заявените преди изборите намерения и реалната избирателна активност. Според Райчев качеството на нагласите под тепетата категорично потвърждава данните от други сондажи, че останалите кандидати са “сбити” в рамките на десетина процента подкрепа. БСП в Пловдив, както и в София, е осъдена да бъде “сребърен медалист”, каза анализаторът. Той прогнозира, че тази “присъда” ще е в сила, докато социалистите не узреят за подкрепата на приемлив за тях, но не червен кандидат-кмет.

Райчев подчерта, че действителното съотношение на политическите сили в Пловдив ще бъде “прочетено” чрез броя на общинските им съветници и прогнозира на това поле битка основно между ГЕРБ и БСП. Пловдив вече е ГЕРБ-ерска крепост, защото СДС се трансформира в ГЕРБ, въпреки всички условности на тази теза – така Райчев отговори на въпрос кого очаква да подкрепят досегашните избиратели на настоящия кмет Иван Чомаков.