Алпинистът-веган Атанас Скатов идва за презентация в Пловдив
Алпинистът-веган Атанас Скатов идва за презентация в Пловдив / slivnini.bg
Алпинистът веган Атанас Скатов се среща с пловдивчани
91376
Алпинистът веган Атанас Скатов се среща с пловдивчани
  • Алпинистът веган Атанас Скатов се среща с пловдивчани

„3 х 8000 х веган х 23 дена Анапурна, Дхаулагири и Макалу“ е темата на срещата, която сливенският алпинист Атанас Скатов организира в Пловдив в началото на следващата седмица. На нея той ще направи презентация с много снимков материал от пролетната си експедиция в Хималаите. Пред посетителите той ще представи и книгата си „Богинята майка на Вселената“, в която разказва за експедицията си до Еверест.

Никой българин досега не е успявал да изкачи за 23 дни три осемхилядника, а в световен мащаб този рекорд е постиган само от още един алпинист. Скатов вече няколко години прави експеримент, дали ако си веган, физиката и психиката могат да издържат на такова височинно натоварване.

За да представи проекта си, досега алпинистът е бил в Русе и Мездра, предстоят му Пловдив, Хасково, Сливен, Разлог, Велико Търново и др.

Следващата голяма цел на Атанас Скатов е връх Лхоце, който е четвърти по височина на планетата, сподели в интервю за Дарик радио алпинистът. Намира се близо до Еверест и е първият осемхилядник, изкачен от българин – през 1981 г. Христо Проданов стъпва на 8545 м. В тази експедиция веганът няма да е сам, той ще замине с още няколко българи.

Срещата с пловдивчани е в понеделник, 28 ноември, от 18.00 часа в читалище "Алеко Константинов" (бул. "Шести септември" 160, срещу Баня Старинна).

Цялото интервю с Атанас Скатов може да чуете от прикаченото аудио.