Александър Сиди в студиото на Дарик Пловдив
Александър Сиди в студиото на Дарик Пловдив / Дарик архив
Александър Сиди иска оставката на Айри Мурад
100520
Александър Сиди иска оставката на Айри Мурад
  • Александър Сиди иска оставката на Айри Мурад
Поведението на общинския съветник от Пловдив Айри Мурад, който призоваваше за бунт по време на полицейската акция в ромския квартал Сполипиново, е недопустимо. Той трябва да бъде разследван за подстрекателство и разпалване на етническо напрежение и да отговаря най-строго пред Закона за своите действия в махалата.
 
Това заяви в ефира на регионалната програма на Дарик пловдивчанинът Александър Сиди - депутат в НС и регионален представител на ВМРО.
 
Според Сиди, морален акт би било Айри Мурад да подаде своята оставка като съветник в местния парламент незабавно, както и да се извини за действията си в Столипиново.
 
Когато някой забранява на своята съпруга да ходи на работа, защото религията не й го позволява, очевидно той е объркал границите на законните, нормалните и демократични норми в една светска държава, каквато е България.
 
Айри Мурад трябва да бъде подведен под съдебна отговорност и по всички текстове за радикален ислям да носи отговорност. Няма как да бъдеш водач на тълпа от 200-250 човека, която водиш да се разправя с полицията. Това е етнически бунт. Пловдив е едно прекасно място, в което от хилядолетия етническите групи съжителстват помежду си без проблем. Айри Мурад разпалва етническо наражение, каза още пред Дарик Александър Сиди.
 
Както вече ви информирахме, от ВМРО сезираха ДАНС за действията на общинския съветник. По време на акцията бяха арестувани 4-ма души. Междувременно, заместник-окръжният прокурор на Пловдив Галина Андреева-Минчева обясни, че използваната от полицаите сила е била изцяло правомерна, а напрежението е възникнало, първо защото е имало закани за саморазправа с органите на реда от жители на квартала, и второ – заради обаждания към ромската махала на Асеновград, че се готви нападение там.