Айри Мурад
Айри Мурад / Дарик Пловдив
Искат оставката на съветник за разпалване на етническо напрежение
100504
Искат оставката на съветник за разпалване на етническо напрежение
  • Искат оставката на съветник за разпалване на етническо напрежение
ВМРО подава сигнал до ДАНС срещу общинския съветник в пловдивския парламент Айри Мурад заради напрежението, което възникна снощи в пловдивския ромски квартал „Столипиново“. Това съобщиха от партията в официално съобщение.

При спецакция на полицията там срещу група цигани, които се занимават с наркоразпространение, бяха арестувани 4 човека и е открит над половин килограм хероин. В опит да избягат от органите на реда,  те нахлуват в близка механа. Последват провокации  и опит за предизвикване на безредици от страна на циганите, предвождани Айри Мурад, се посочва още в позицията на ВМРО.

Както Дарик вече ви съобщи, единият от задържаните снощи е известният в средите на наркодилърите Кадрито от Кричим. По време на спецакцията пред една от механите в квартала  са се събрали над 200 души, които  са се опитвали да попречат на работата на полицаите.

Според ромите униформените служители се държали грубо с тях, нахлули в заведението и ги накарали да легнат на земята. Жителите твърдят, че полицаите са влизали и в друго заведение в квартала.

Заместник-окръжният прокурор на Пловдив Галина Андреева-Минчева обясни, че използваната от полицаите сила е била изцяло правомерна, а напрежението е възникнало, първо защото е имало закани за саморазправа с органите на реда от жители на квартала, и второ – заради обаждания към ромската махала на Асеновград, че се готви нападение там. Към момента обстановката на двете места е спокойна, увери още тя.

Пред Дарик депутатът от ВМРО Пловдив Александър Сиди заяви, че искат оставката на общинския съветник Айри Мурад.

"Няма как да бъдеш водач на тълпа от 200-250 човека, която водиш да се разправя с полицията. Това е разпалване на етническо напрежение", коментира Сиди.

Чуйте още подробности в звуковия файл.