7-те най-стари етнически общности – ЗАЕДНО в културната столица
7-те най-стари етнически общности – ЗАЕДНО в културната столица / Дом на етносите

За първи път  тази вечер концертната зала на “Шалом” в Пловдив се превръща в място, което ще събере ценители на оперното изкуство от всички възрасти и етнически общности в града под тепетата.  На сцената ще излязат музиканти и солисти на пловдивската опера, които ще представят известни италиански канцонети и арии от опери на Пучини и Верди, в подкрепа и на спечелената от Пловдив кандидатура за Европейска столица на културата през 2019г

Уникалното събитие е част от културната програма на Дома на етносите в града и се случва благодарение на италианския бизнесмен Давиде Кристиано и с любезното домакинство на председателя на еврейската организация “Шалом” Светлозар Калев. И двамата са част от 7-членния Консултативен съвет към Фондация “ЗАЕДНО”, чиито проект създаване на Дом на етносите е с основна цел – приобщаване на всички етнически общности в съвременния обществено-културен живот на Пловдив.

Прекрасната зала в “Шалом”, която създава неповторима атмосфера и има изключителна акустика, ще събере под един покрив арменци, евреи, италианци, руснаци, турци, гърци - всички ценители на оперното изкуство. Събитието е емблематично за Пловдив –  известен от векове като мултиетнически и мултикултурен град. То е в подкрепа на развитието на града ни като културна столица на България и Европа и е пример за това как изкуството приобщава всички пловдивчани, без значение на произход и религия, и обединява в името на една кауза.

Опернатa вечер, посветена на италианската музика, която е подарък за пловдивчани и е с вход свободен, е с начален час 19ч.

 

Програмата включва:

Соло пиано Мария Калоферова: мелодии от популярни италиански канцонети

Сопрано Светлана Иванова:

"Quando me'n vo'' from La boheme (Puccini)

"O mio babbino caro" from Gianni Schicci (Puccini)

Тенор Марк Фаулър:

"La donna è mobile" from Rigoletto (Verdi)

"Torna a Surriento" (De Curtis)

Дует М. Фаулър и С. Иванова:  "Libiamo ne' lieti calici" from La Traviata (Verdi)