2016-та - година на роботите в Техническия университет
2016-та - година на роботите в Техническия университет / ТУ-Пловдив

Робот на фирма Мицубиши Електрик от типа MELFA RV-3SB бе съживен и от днес започва да действа в новооткрития Регионален учебен център към клъстер „Мехатроника и автоматизация“ при пловдивския филиал на Техническия университет.

Самият процес на съживяване на машината отне повече от 6 часа на двама специалисти от фирмата. От следващия семестър върху робота ще се обучават да разработват програми за управление на индустриални манипулатори близо 60 студенти от бакалавърските и магистърските програми по специалностите „автоматика, информационна и управляваща техника“, „индустриално инженерство“ и „мехатроника“. Вузът, обаче, ще има готовност да обучава по заявка и цели класове от специалисти, работещи в индустрията, които имат нужда да придобият необходимата квалификация в областта на роботиката.

Според проф. Андон Топалов - ръководител на регионалния учебен център към клъстер „Мехатроника и автоматизация“, новият робот е антропоморфен манипулатор, който функционално наподобява възможностите за движение на човешката ръка. Той може да обработва детайли с тегло до 3 килограма.

Този тип роботи се използват за монтаж и демонтаж на детайли, автоматизирано заваряване, за бояджийски работи, и др. През тази и следващата година пловдивският технически вуз планира да изгради и роботизирана клетка, в която освен новия робот ще има програмируеми логически контролери, които ще работят в синхрон с него и ще управляват механизми, ориентиращи обработваните детайли по подходящ начин спрямо машинната ръка. В недалечно бъдеще се планира също роботът да бъде екипиран и със система за техническо зрение.

През 2016 - 2017 година Техническият университет очаква да се сдобие и с още един робот - индустриален манипулатор. Роботът е по-голям “брат” на робота Мицубиши и ще вдига и обработва детайли с тегло до 20 килограма.

За целите на обучението регионалният център по мехатроника и автоматизация в Пловдив е в процес на изграждане на видео мост с останалите шест регионални центъра в страната към едноименния клъстер. Вече е монтирана голяма видеостена, с помощта на която студентите ще могат да наблюдават производствени процеси в партньорските фирми от клъстера, да слушат лекции онлайн и дистанционно да участват в програмирането на роботи.