Студиото на Дарик Пловдив
97048
Студиото на Дарик Пловдив
  • Студиото на Дарик Пловдив
20-годишен юбилей отбелязва Апелативният съд в Пловдив. Събитията за честванията вече започнаха, а довечера от 18 часа в Дома на културата „Борис Христов”е кулминацията на тържествата, разказа в интервю за Дарик председателят на съда Магдалина Иванова.
 
Първата от поредицата инициативи за юбилея на съда беше на 4 април, когато магистрати и служители на пловдивския Апелативен съд засадиха алея с 26 чинари в парк „Лаута“.
 
Тържествен концерт в Дома на културата за 20-годишния юбилей на Апелативния съд в Пловдив

Част от програмата за отбелязване на годишнината бяха "Денят на отворените врати" в Деня на Българската Конституция и юриста, който се отбелязва всяка година на 16 април и станалата вече традиционна инициатива „Час на класа. Съдът отблизо“.

В тях взеха участие ученици от Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, както и от Националната търговска гимназия, а Магдалина Иванова награди с грамота всеки от участниците, като ги поздрави за отличното представяне и им пожела тези, които са се насочили към професията на юриста, да сбъднат мечтата си.
 

Алея с чинари за 20-годишнината на Апелативен съд-Пловдив

Откритите уроци пред учениците са важни, защото освен че те придобиват знания и повишават правна си култура, те разбират, че наглед леки нарушения и постъпки могат да доведат до тежки за тях и семействата им последици“, коментира още председателят на Апелативен съд.

Съдиите от Пловдивския апелативен район са сред най-натоварените в страната, подчерта още Магдалина Иванова.

"Въпреки това почти 90 на сто от делата приключват в 3-месечен срок и същият процент се потвърждават от Върховния касационен съд", каза тя. Две-трети от постъпилите дела в съда са граждански, търговски и фирмени. Образуваните наказателни дела през изминалата година са над 700.
 
Иванова е категорична, че въпреки голямата натовареност на съдиите в Апелативния съд, това не се е отразило на качественото правораздаване.
 
Над 2200 дела са разгледани от Апелативен съд-Пловдив през 2017 г., повечето от тях приключват в 3-месечен срок

Още чуйте от интервюто с Магдалина Иванова.