2 500 лева и валута открити у арестувания затворнически шеф
2 500 лева и валута открити у арестувания затворнически шеф / netinfo
2500 лева в български пари и валута са открити у задържания снощи при акция на сектор БОП началник на Трудово поправителното общежитие “Хеброс” Славейко Данчев. При личен обиск у Данчев са намерени $200 и 100 евро, а по-късно при претърсване на автомобила му – още 2000 лева, бутилки уиски и луксозни бонбониери, съобщи началникът на сектор БОП комисар Калин Георгиев.

Валутата, чиято левова равностойност е 500 лв, е била предварително описана, след като изнудван от Данчев затворник е подал сигнал. Парите са му били поискани от началника на поправителното общежитие, за да не бъде изваден от списъка за предсрочно условно освобождаване. Данчев е бил един от администраторите в затвора, чиято атестация е била от решаващо значение за предлагането на затворници пред комисията за предсрочно условно освобождаване, посочи окръжният прокурор Андрей Атанасов. Той съобщи, че на началника на общежитието ще бъдат повдигнати обвинения за получаване на подкуп чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение и ще му бъде искана постоянна мярка задържане под стража.

Продължават обиските на служебните помещения в затвора, които Данчев е ползвал, след като снощи със съдебно решение са били претърсени двата му автомобила и две негови жилища. Предстоят разпити на затворници и събиране на доказателства дали намерените в личния Форд на задържания шеф пари и стоки също са плод на корупционни действия.

Това е първата разработка с конкретни доказателства срещу служител на пловдивския затвор, каза окръжният прокурор Андрей Атанасов. Той обаче даде да се разбере, че корупционните действия на Данчев не са изолиран случай. Обществена тайна е, че пловдивският затвор не е място, където царува закона, има и много пробиви, каза Атанасов. Той припомни, че на 2 пъти Военна прокуратура прекрати разследване за нощни разговори в затвора срещу даване подкуп на надзирател, както и установени случаи на внасяне на дрога и GSM-и. Повече от година и половина пък няма резултат от дисциплинарната проверка срещу директора на затвора Никола Кърпаров образувана по сигнал на прокуратурата. Самият Кърпаров оттогава е в болнични.