/ netinfo
За първите 9 месеца на тази година в Пловдив са реализирани над 830 000 нощувки, което е ръст с около 4%. Приходите от тях са около 39 млн. лева или ръст с над 10%. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на 10-тата международна туроператорска среща в Пловдив.

Въвеждат единна информационна система за борба със сивия сектор в туризма

Тя очаква тази тенденция на увеличение да се запази, още повече, че догодина Пловдив ще е Европейска столица на културата, което ще доведе туристи тук. В същото време Министерството на туризма ще търси начини за привличане на туристи във вътрешността на страната.

"Искаме да привлечем вниманието към градове като Пловдив, Велико Търново, Русе, изобщо към всички големи градове, които не са традиционно познати и които не са свързани с наши летни курорти. Пловдив е на първо място по отношение на посещения за културен туризъм, а София е за т. нар. уикенд градски туризъм", поясни министър Ангелкова.

Започва юбилейно издание на Международната среща по туризъм

Министърът на туризма отчете ръст в посещенията на страната ни от международни туристи. За първите 9 месеца на годината има над 3 200 000 000 евро ръст на приходи от международен туризъм, което около 9%. Министър Ангелкова очаква и 5% ръст на туристите у нас през зимен сезон 2018/2019 година.

София се включва в проекта "Пловдив - Европейска столица на културата 2019"

Приветствие към гости и участници на срещата отправи и зам.-кметът Александър Държиков. Той поясни, че акцент на тазгодишната туроператорска среща ще бъде римското мозаечно наследство на Филипопол.