Представление за програмата догодина
Представление за програмата догодина / снимка: Кирил Кирилов
Програма ЕСК
98683
Програма ЕСК
  • Програма ЕСК
Грандиозен спектакъл с над 100 участници ще бъде кулминацията в официалното представяне на програмата на "Пловдив – Европейска столица на културата" през 2019 година. Представлението е утре от 19.00 часа в Голямата зала на Драматичния театър. Спектакълът ще бъде предаван директно на голям екран на сцената пред Община Пловдив, както и пряко в интернет пространството.
 
Програмата ще започне още от сутринта. В 10.00 часа в Дондуковата (Градската) градина ще има детски игри, организирани от авторите на Чилик фест. За забавлението на по-големите ще се грижат състави от пловдивски читалища, както и професионални танцови състави, оркестри и детски хор на сцената пред Община Пловдив.
 
Малко след 15.00 часа започва и представлението на Държавна опера – Пловдив. На шест балкона струнни триа и квартети ще изпълняват музика за по 20 минути. Първият струнен състав ще свири от балкон до Пощата, а последният – от офиса на Фондация „Пловдив 2019“ на пл. „Джумаята“.
 
Към 17.00 часа ще започне и концерт, отново на сцената пред Общината на група, чийто фронтмен е Стенли (бивш вокалист на рок група Тангра). В състава има и други известни музиканти, сред които и Фънки на бас китарата.
 
Гвоздеят на програмата стартира в 19.00 часа на Голямата сцена на Драматичния театър. Входът е само с покани. Режисьорът Крис Болдуин разкри, че пърформансът ще започне със 7-годишно момче, което само с един пръст ще направи кратка мелодия, а негов партньор на сцената ще катализира взрив от емоции и истории, които ще представят програмата и пътя на Пловдив до, през 2019-а, а и в евентуално бъдеще.
 
Възрастта на момчето не е случайна, уточни артдиректорът на организацията Светлана Куюмджиева. Годините му са седем, отколкото са направени и първите стъпки на Пловдив към титлата Европейска столица на културата.
 
Фондацията организира и безплатен транспорт за пловдивчани до центъра на града. Четири автобуса ще правят курсове от Кючука, Кършиака, Тракия и Смирненски. Всеки пътник ще получи книжка с програмата и ще може да се срещне с представител на фондацията, както и да послуша музика от фолклорен оркестър „Брестовица“. 

Чуйте и от приложеното аудио.