1 500 лева за оригинална идея за отказване на цигарите
1 500 лева за оригинална идея за отказване на цигарите / Снимка на Даниела Ковачева
1500 лева за най- оригинална идея за отказване на цигарите, профилактика на вредния навик или за новаторски подход за непримиримост към пасивното пушене ще получат ученици от Смолян.

Разработките на тема „Проектът на нашия клас за живот без тютюнев дим”, които ще се борят за наградата, трябва да се предават в РИОКОЗ до 24 октомври, съобщи д-р Лиляна Карагегова от отдел „Опазване на общественото здраве”. В ученическия конкурс, който се организира от здравното министерство, МОН и Европейската комисия, могат да участват само цели класове.

Децата и младежите ще се състезават в две възрастови категории – от 5-ти до 8-ми клас и от 9 до 12-ти клас. Класираните на първите места паралелки ще получат по 1500 лева, подгласниците им – по 1000 лева, а за трето място - по 500 лева.

Журито от специалисти ще преценява оригиналността на идеите за отказване от тютюнопушенето и дългосрочния ефект от реализацията на предложените проекти. Целта на инициативата е да пречупи тенденцията за посягане към цигарите във все по-ранна възраст, обясняват от РИОКОЗ.