Започват проверки на водните обекти в Плевенско
Започват проверки на водните обекти в Плевенско / снимка: пресцентър на Областна администрация

Междуведомствена експертна комисия, назначена от областния управител на Плевен Иван Новкиришки, ще обследва състоянието и аварийното планиране на язовири, ВиК системи, водоеми и други водни обекти в областта. Това стана ясно на работна среща, свикана от губернатора, в изпълнение на заповед от министър-председателя за обследване на техническото и експлоатационно състояние на водните обекти.

Междуведомствената експертна комисия ще изготви констативни протоколи и актове за всеки един от обектите, като особено внимание ще се обърне върху контрола за нерегламентирани дейности в заливаемите зони на речните легла извън населените места. Иван Новкиришки е изпратил вече и указания до кметовете на общини - те имат ангажимент да не допускат нерегламентирани дейности и да предприемат нужните действия за поддържане проводимостта на речните легла, мостовите съоръжения и канализационните системи в границите на селищата.

Общинските отчети за хода на изпълнението на тези мерки следва да се представят на областния управител в срок до 20 април.