За трети път Плевен е домакин на международния фестивал за маримба и ударни инструменти
За трети път Плевен е домакин на международния фестивал за маримба и ударни инструменти / dariknews

От втори до седми юли 2014 г. в Плевен ще се проведе третият поред единствен в страната Фестивал за маримба и ударни инсрументи. Организатори на събитието са НУИ „Панайот Пипков" и училищното настоятелството. Инициатор на фестивала е Плевенската школа по ударни инструменти, създадена от Симеон Серафимов, а ръководител на проекта е Августина Серафимова, които споделиха на пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен, че над 20 музиканти от България /София, Пловдив, Варна и Плевен/, Франция, Турция и Тайван, са заявили желанието си да участват в майсторските класов, които се провеждат в рамките на фестивала.

Лектори ще бъдат Майкъл Бърит, Дейвид Фридман, Жан-Батист Льоклер, Патрик Цимерли, Свет Стоянов и Василена Серафимова. Те ще работят с младите инструменталисти в различни сфери: солово, в перкусионен ансамбъл и с оркестровото свирене. Тома Енко ще ги запознае музикантите с тънкостите на джаз импровизацията.

Във фестивалните дни, плевенчани и гости на града ще имат удоволствието да посетят 5 концерта като първият ще се състои на 2 юли от 19:30 часа в парка на РИМ-Плевен. В концерта на открито "Потанцувай с Акцент" участие ще вземат перкусионен ансамбъл „Акцент", заедно с танцов ансамбъл на НУИ „Панайот Пипков" и перкусионен ансамбъл „Тайм" от НМУ „Л. Пипков" - София.

Час преди концерта ще се проведе уъркшоп с участието на деца от 6 до 15 години, които ще имат възможност да се запознаят с ударните инструменти и да свирят с най-достъпните за възрастта им - маракаси, триангел, клавеси, флексатон, бонгоси, конги, чинели, том-томи и др. Най-изявените ще могат да се включат и в концерта същата вечер, обеща Симеон Серафимов.

Другите концерти в програмата на Третия фестивал на маримбата и ударните инструменти в Плевен са на:
3 юли - Жан-Батист Льоклер и Свет Стоянов,
4 юли - америакнският изпълнител и композитор Майкъл Бърит и перкусионни състави от участници в майсторските класове,
5 юли - дуо „Класика и джаз" - Василена Серафимова и Тома Енко,
6 юли - дуо „Elegance" - Дейвид Фридман и Петер Венигер,
Заключителният концерт на участниците в майсторските класове е на 7 юли.

За втори пореден път фестивалът е спонсориран от Фондация „Америка за България". Организаторите изразиха благодарността си и към Румен Петков, който подпомогна първото издание на Фестивала за маримба и ударни инструменти, като осигури прекрасна маримба от много висок клас на водещата фирма "Adams" за обучението на възпитаниците на класа по ударни инструменти.

Фестивалът е включен в културния афиш на Плевен и подкрепен от община Плевен и фирмите, производители на музикални инструменти Adams, Yamaha и Zildjian.

Августина Серафимова и Симеон Серафимов споделиха, че преди дни в училището са пристигнали нови инструменти - маримба, вибрафон и два комплекта чинели, а съвсем скоро ще пристигне и нов - супер модерен глокеншпил.