/ iStock/Getty Images
Тя обхваща 16 ключови кръстовища
В Плевен се въвежда нова система за видеонаблюдение на ключови кръстовища чрез финансиране по европейски проект за развитие на интегриран градски транспорт, съобщиха от Общината.

Стартът на дейностите е следващата седмица. Предстои монтаж на Централна система за управление, изграждане на наблюдение на 16 кръстовища в областния град.

Плевен отделя за културния си календар над 333 хил. лв.

Съществуващото към момента наблюдение с камери на осем кръстовища ще бъде модернизирано и пренасочено в новата система. Така ще се осигури възможност за следене на кръстовищата от няколко работни пункта, които няма да бъдат на едно място, но ще имат високоскоростна свързаност помежду си.

Предвижда се Контролният център за видеонаблюдение да бъде изграден по ОП "Регионално развитие - 2007-2013" в Автогара-Плевен. Техническите средства за системата ще притежават функционалност за организиране на т.нар. "зелена вълна".

За светофарите, които не са с подменени контролери, но позволяват отдалечено управление, видеонаблюдението ще осигури възможност за ръчна промяна на текущите сигнали за "отпушване" на движението и за организиране на "бързо трасе" при необходимост.

Символичната първа копка на новия проект ще бъде на 23 февруари, от 11:30 часа.