Въвеждаме операции с робот Да Винчи
Въвеждаме операции с робот Да Винчи / netinfo
Първият в България робот Да Винчи за опериране по телекомуникационен път ще заработи от следващата година в Плевен. Това каза ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Григор Горчев.

Роботът Да Винчи дава възможност за опериране от чужди специалисти от голямо разстояние, което понижава и стойността на самата интервенция, уточни проф. д-р Григор Горчев. Стойността на нововъведението е 500 хил. евро, проектът вече е одобрен от Министерство на образованието.

Предвижда се първите действителни операции с Да Винчи да започнат да се провеждат в Плевен от 2008 год. В цяла Европа има само четири подобни действащи роботи, допълни професорът. Изцяло завършен е първия етап от модернизацията на телекомуникационния център по ендоскопска хирургия в онкологичния диспансер в Плевенската болница.

Модерната зала и най-новите технологии дават възможност за проследяване на операционния процес и предаване на видео сигнал до всяка точка на земното кълбо. Целия проект, без робота Да Винчи, е на стойност 3 млн. лв.