/ iStock
Забрана за ползването на питейна вода за други цели се въвежда от 4 август в плевенското село Николаево, съобщиха от Община Плевен.

Със заповед на кмета Георг Спартански е забранено ползването на питейна вода за напояване, поливане и миене на превозни средства на територията на кметството.

Ограниченията се въвеждат във връзка с констатирания недостиг на питейна вода за битови нужди в резултат на продължителното засушаване, намаляване дебитите на водоизточниците, осигуряващи водоснабдяването, и увеличена консумация през летния сезон. За предприемане на мярката е постъпило предложение от управителя на „ВиК” ЕООД – Плевен. Контролът за изпълнението на заповедта е възложен на кмета на Николаево.

От бюлетина на ВиК - Плевен се вижда, че и други селища през този летен сезон имат недостиг на питейна вода и въведени ограничения. Селата Петокладенци, Беглеж, Новачене и Стежерово са с траен недостиг на питейна вода. Изисква се от хората там да не ползват питейна вода за напояване и поливане, миене на улици и тротоари, автомобили и други.

Апелът на ВиК - Плевен към всички клиенти от област Плевен е питейната вода да се използва само по предназначение, за да не се налага въвеждане на режим на водата.
БТА