rum
rum / obshtina pleven
С обещание за интензивни и ползотворни на практика връзки приключи провелата се на 2 март 2018 г. в Заседателната зала на Община Плевен среща с делегация от румънския окръг Горж. Тя беше посрещната от кмета Георг Спартански и заместник-областния управител д-р Красимир Трифонов, заместник-кметовете Милен Яков и Иван Кюлджийски, началника на отдел „Култура” в Общината Стефка Григорова, директора на ХГ „Илия Бешков” Мирослав Минчев. Представители на румънската страна бяха Георге Никифор – заместник-областен управител, отговарящ за проблемите на културата на окръг Горж, Тоадер Пасти Кристиан – личен пратеник на областния управител на окръг Горж, Александру Балута – референт за културните връзки в Горж, Теодор Дадалау – референт визуални изкуства в Арт център – Горж, наследници на известния скулптор Константин Брънкуш, журналисти.

rum
obshtina pleven

Георг Спартански представи възможностите за съвместни проекти в сферата на туризма, културата, спорта, образованието. Разказа и за работните посещения на плевенски представители в северната ни съседка по повод съвместната работа по проекти, финансирани от Европейския съюз. Кметът на Община Плевен заяви готовност да се използват всички налични възможности за интензифициране на контактите между плевенския регион и окръг Горж за бъдещата съвместна работа. Той беше категоричен и че двете страни не трябва да подценяват развитието на собствените си държави, ако искат останалите страни в Европейския съюз да ни уважават.  

rum
obshtina pleven


По думите на заместник-областния управител д-р Трифонов това, че народите ни имат общи исторически корени, е много ценно и е причината да се разбираме без проблеми. Той каза още, че без да губим своята идентичност трябва да продължим напред, тъй като ни чакат множество общи дела.

rum
obshtina pleven
   

Г-н Георге Никифор също изрази увереност в успешното развитие и активизиране на отношенията, представи окръга, неговите туристически и исторически забележителности, учебни заведения. Гостите споделиха и своя опит във връзките с побратимени български градове.
Делегацията е в града ни по повод откриването на представителната изложба „Да празнуваме заедно” с участието на 100 художници от България, Румъния, Сърбия, Молдова и Украйна.

rum
obshtina pleven