Водещ офталмолог консултира 28 пациенти от Ловеч
Водещ офталмолог консултира 28 пациенти от Ловеч / lovech.press

28 пациенти от Ловеч консултира безплатно водещият офталмолог от „Токуда болница София" д-р Владислава Косталевска. Ден преди това тя изнесе пред местни лекари лекция на тема „Съвременни методи на лечение на катаракта".

Д-р Косталевска бе в Ловеч по Социално-здравния проект на общината, по който се работи съвместно с „Унифарм" АД от 2007 г. по две направления - социална и здравна дейност. Това бе 17-ата инициатива по проекта. Дейностите по него се финансират със съдействието на изпълнителния директор на „Унифарм" АД д-р Огнян Палавеев и се осъществяват с активното участие на медицинския експерт д-р Ангел Панов. В работата по Социално-здравния проект участват четирима общопрактикуващи лекари от Ловеч и четирима, обслужващи селата Гостиня, Слатина, Пресяка, Смочан, Стефаново и Малиново.

Д-р Владислава Косталевска редовно участва в специализирани конгреси, симпозиуми и семинари в страната и чужбина. Специализирала е офталмология в Александровска болница. През 2006 г. получава допълнителна квалификация по глаукома в Женева и по отлепване на ретината в Монте Карло през 2007 г. През 2008 г. провежда едномесечен курс на обучение по очни болести в Университетска болница - Дортмунд, Германия. През 2010 г. печели едномесечен стаж в областта на диагностиката и лечението на заболяванията на ретината в Moorfields Eye Hospital - Лондон, Англия.

На сегашното събитие по проекта бяха предадени медикаменти за социално слаби пациенти на стойност 2050 лв, които са производство само на български фармацевтични фирми.
До момента по Социално-здравния проект са прегледани безплатно 610 пациенти и са предадени медикаменти за хронично болни и социално слаби семейства на обща стойност повече от 23 хил. лв. Лекарствата са закупени от „Унифарм" АД и се предоставят безвъзмездно на нуждаещите се.