velikden
velikden / nikolay kolev
Възкресение Христово е най-голямото тайнство на християнската религия. Според Евангелията, седмица преди да бъде разпнат, Исус влиза в Йерусалим като Месията, изпратен от Бог, за да спаси човечеството. От тогава този ден се празнува като Цветница.
Юдейските свещеници се противопоставят на „самопровъзгласилия се" Божи син и го обявяват за престъпник. Няколко дни след влизането на Исус в Йерусалим, един от неговите апостоли - Юда Искариотски, го предава на римските власти срещу 30 сребърника. Исус е осъден на смърт. Според тогавашните порядки, той е изминал пътя до връх Голгота, носейки кръста, на който е щял да бъде разпънат.

jerusalem
netinfo

Тълпата, посрещнала го на Цветница с възгласи „Осанна" (Слава), сега се обърнала срещу него и крещяла „Разпни го". Враговете на Исус слагат на главата му трънен венец, за да се подиграят с твърденията му, че той е цар на небесните владения.
В петък Христос умира в мъки на кръста и е погребан в пещера до Голгота. Римските власти затварят пещерата с огромна скала, за да попречат на Христовите последователи да отнесат тялото и да го погребат според техните разбирания. В неделя след Разпети петък, Дева Мария и Мария Магдалена отиват при пещерата, за да оставят цветя на гроба на Христос. Те обаче намират пещерата празна и божи вестител им се явява, за да им съобщи, че Христос е възкръснал - неоспоримото доказателство, че той е Божият син.

Jerusalem
netinfo

Според народната традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата. На този ден малки и големи се чукат за здраве с боядисани в червено яйца - символ на пролятата Христова кръв. Счита се, че на когото яйцето се окаже най-здраво, той ще бъде най-здрав през цялата година. Обредните хлябове за празника се месят на Велики Четвъртък и се украсяват с различни шарки от тесто.
През празничните дни на Великден се посещават кумовете и родителите, като се носят яйца и козунаци, за да им се засвидетелства почитание и обич.