ku4e
ku4e / dariknews.bg
Сериозно се обмисля възможността за създаване на приют за кучета в Тетевен чрез партньорство с имащи опит в тази област организации за защита на животните и ветеринарни лекари, съобщават от общинската администрация в планинския град. През последната година са водени разговори с работещи в други приюти и са правени проучвания за необходимите за целта разходи. Последната среща по темата е от преди дни с представители на приюта в Плевен. Но освен финансов, проблемът пред Тетевен е и технически – на този етап липсва подходящ терен, където да се изгради приютът.
 
Практиката сега в общината е като на повечето места у нас – животните се залавят, кастрират и ваксинират и след кратък престой се връщат отново по местата, където са хванати. През миналата година за тази дейност са изразходвани 24 хил. лв., за тази година предвидената сума е по-голяма - 30 хил. лв.
 
За справяне с проблема с безстопанствените кучета от страна на общината са предприети редица мерки. Многократно е търсено съдействие от организации за защита на животните за провеждане на кампании за кастрация, маркиране и ваксиниране на кучета и за настаняване в приют. Организирана е и съвместна кампания с немска организация за безплатна кастрация на домашни кучета и котки. Един от стимулите за стопаните да кастрират и чипират домашните си любимци е освобождаването от такса за кастрираните кучета. В тази кампания общината участва със закупуване на необходимите за манипулацията консумативи.
 
Причините за увеличаване на популацията според експерти са безотговорни стопани, които недобросъвестно развъждат своите домашни любимци и не осъществяват необходимия контрол, оставяйки ги да се движат свободно из улиците на града, както и храненето на животните на обществени места.