/ БГНЕС
В Плевен беше открита изложба в къща-музей "Цар Освободител Александър Втори".

Тя е посветена на 115 години от създаването на военноисторическите музеи в Плевен като фокусът й е върху Комитета "Цар Освободител Александър Втори" с председател Стоян Заимов и неговата дейност, каза за БТА екскурзоводът Камелия Русанова. Изложбата включва 35 експоната от фонда на Регионалния военноисторически музей (РВИМ) в Плевен. 

Комитетът е учреден на 18 август 1899 г. в София по инициатива на Поборнико-опълченската корпорация с цел "да подхранва чувството за национална гордост у българина". За председател е избран Стоян Заимов, а членове са видни политически и обществени дейци, представители на културата и изкуството, дипломати, поборници и опълченци. 

В периода 1903-1907 г. Комитет "Цар Освободител Александър Втори" изгражда военноисторическите къщи-музеи, паметници и паркове в Плевен, Пордим, Бяла и Горна Студена, посветени на събитията от Руско-турската война 1877-1878 г. и в памет на загиналите за Освобождението на България, добави Русанова. 

В изложбата са представени оригинални документи, снимки и лични вещи на Стоян Заимов. Сред тях са негов ръкопис "Зараждане на мисълта за създаване на Комитет "Цар Освободител Александър II”, устав на Комитета, платежни документи за набиране средства за изграждане на музеите. В страната се учредяват над 500 клона на Комитета. 

В експозицията са представени също така награди и лични вещи на Стоян Заимов - орден "За гражданска заслуга" – четвърта степен, "Св. Анна" втора степен, "Св. Станислав" първа и втора степен, грамота, дивит, мастилница, писалка и други.

Експозицията е с безплатен вход за посетители и може да бъде разгледана до 10 март.
БТА