/ hr botev
В навечерието на Деня на будителите - 1 ноември, четвъртокласниците от НУ „Христо Ботев“ доказаха, че българският дух живее в народните празници и обичаи чрез възобновяване на кукерско шествие в училищния двор под ръководството на своите учители от екипа на IV клас: Капка Грамова, Стела Димитрова, Борка Бончева, Нели Иванова и Валентина Николова - учител по музика.

Възпитаници на НУ "Христо Ботев" и ДФСГ "Интелект" отбелязаха заедно Седмицата на четенето (СНИМКИ)

Началото беше поставено с тържествени сигнали, изпълнени от група ученици от фанфарния оркестър към училището.

kukeri
hr botev

Цветелин Горанов – директор на НУ „Христо Ботев“, благодари на участниците за  изключителния празник, за отличното представяне на тази стара българска традиция, макар и не съвсем  характерна за нашата област. Пожела на всички ученици  много здраве, а на техните учители и родители да помнят, съхраняват и предават на децата си българските обичаи, да поддържат жив българския дух.

kukeri
hr botev

Дивна Петрова – ученичка от 3 клас, се включи с прекрасно музикално изпълнение на народната песен „Димитър дума Калудо“. Четвъртокласниците от училището представиха танца „Кукери на мегдана“. Кукерите са нашата фолклорна символика на борбата между добрите и зли магични сили.

Успешно приключи съвместен проект на ДФСГ"Интелект" с училища от шест страни (СНИМКИ)

Учениците разказаха за стария български обичай, показаха автентични костюми, изработени с помощта на своите родители, играха и наричаха за здраве и берекет, гонеха лошите духове и приветстваха добротата. Те демонстрираха обредно разораване и засяване, като пожелаваха силна и плодородна година. Наричаха за здраве и берекет.

kukeri
hr botev

Обичаят бе изпълнен под музикалния съпровод на гайда в изпълнение на Румен Марков, а по-късно в училището бе направена и негова изложба от картини, свързани с богатата  и славна българска история.

hr botev

За финал на празника Владимир Иванов и Емилия Ценкова - ученици от 4 клас, облечени в национални носии, поведоха кръшно българско хоро, развявайки българския трибагреник, в което всички присъстващи с радост се включиха.

kukeri
hr botev

kukeri
hr botev