Уникален течен имплант за възстановяване на колянната става приложиха в УМБАЛ
Уникален течен имплант за възстановяване на колянната става приложиха в УМБАЛ / archive.dariknews

Нова тенденция в развитието на възстановяването на коленните стави представи екип от лекари на Клиниката по ортопедия и травматология при УМБАЛ „Д-р Г. Странски" - Плевен, ръководен от доц. Вихър Ковачев - ръководител катедра. В срещата участваха и д-р Христо Гигов - главен асистент, д-р Манчо Ковачев и д-р Емил Симеонов, които представиха пред медиите резултатите от първата в България и Източна Европа оперативна интервенция за поставяне на течен имплант в дегенеративна колянна става.

Доц. Вихър Ковачев обясни, че става въпрос за въвеждането на биополизахарид, който е всъщност термо хидрогел, подобен на лепило, който покрива хрущялните дефекти като първични, образувани най-често след травма, както и като алтернатива на ранното протезиране на колянната става.

По този начин се дава възможност чрез регенеративната способност на организма да се подобри състоянието на останалия хрущял. Ефектът от тази намеса отлага протезирането на колянната става с от 5 до 10 години.

Интересното тук е, че операцията е миниинвазивна, лесно приложима като се избягва възможността от понататъшни усложнения като белодробна емболия или миокарден инфаркт.

С тази техника буквално за минути може да бъде решен проблемът. Въведена е преди две години в Квебек - Канада, а в България първият случай на такава намеса е осъществен в Плевен в началото на септември 2014 г. на около 55 годишна жена с износване на част от колянната става.

Докато досега се е сменяла цялата или част от колянната става, с този метод се вкарва течен имплант през две малки дупки, без да се осъществява реална операция.
Процедурата при първия пациент е отнела по-малко от 50 минути като това време може да се сведе и до под 20 минути.

Три седмици след това, пациентът трябва да се придвижва с помощно средство докато се полимеризира ставата. Ефектът е, че няма оперативна разрези, няма я и съпровождащата болка и втвърдяването на ставата, което ограничава движението.

В тази връзка д-р Симеонов коментира метода за създаване на присадки на хрущял, съдържащи цилиндри от хрущял и кост от самия пациент, които се правят на пострадалото място. Той уточни, че този метод се прилага при млади пациенти - до около 40 години, които нямат артроза, докато миниинвазивният метод с течен имплант помага и при начална фазана артроза и измества във времето реалната оперативна намеса.

Втората операция на екипа от Клиниката по ортопедия и травматология при УМБАЛ"Д-р Г.Странски" ще бъде на правена днес на 2 октомври. Уникалният течен имплант ще бъде поставен на 23-годишен пациент,  който след травма е загубил половината от хрущяла на колянната си става.