Учениците в Плевенско намаляват, нужна е оптимизация на училищната мрежа
Учениците в Плевенско намаляват, нужна е оптимизация на училищната мрежа / netinfo

Броят на учениците в Плевенска област намалява и това от своя страна налага оптимизирането на училищната мрежа в региона. Изводът беше направен днес по време на заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие в Плевен. На събирането беше обсъден държавният план-прием за придобиване на професионална квалификация в училищата в областта.

Представители на РИО Плевен направиха анализи на състоянието на общинските общообразователни училища, на професионалните гимназии и специални училища, осъществяващи прием в професионални паралелки за учебната 2011/2012 г. Целта на инспектората е в държавния план-прием да се намери баланса между броя на завършващите ученици след 7 и 8 клас и бройката на предложените от училищата профилирани, непрофилирани и професионални паралелки.

Според РИО нужно е оптимизиране на училищната мрежа в общините Белене, Долна Митрополия, Долни Дъбник, Искър, Кнежа, Левски, Плевен, Пордим и Червен бряг, но общинските ръководства не са предвидили такива действия. Само в община Никопол оптимизацията е завършена, поясни Здравко Христов, старши експерт по организация на средното образование в РИО Плевен. Според него само 1 353 ученици ще завършат основото си образование тази година, а това е с 87 ученика по-малко от миналата учебна година.

Според предложения от образователния инспекторат план-прием, професионално образование в Плевенска област през учебната 2011/2012 г. ще се осъществява в 25 професионални гимназии, в две специални училища с прием след VІІІ клас и едно средно професионално-възпитателно. Профилираното образование през следващата учебна година ще се реализира в 25 гимназии. План-приемът след VІІ клас включва предложения за 27 професионални и 22 профилирани паралелки. Сред новите предложения е това на Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване - "Търговски посредник" и на ПГ по подемна, строителна и транспортна техника "Г.С.Раковски" за паралелка "Икономика и мениджмънт".

План-приемът след VIII клас за учебната 2011/2012 година включва общо 47 предложени паралелки. Участниците в заседанието на комисията по заетостта определиха предложения план-прием за новата учебна година като реалистичен и балансиран. Областната комисия по заетост единодушно подкрепи всички предложения на Регионалния инспекторат по образование.

До 1 февруари 2011 година началникът на РИО - Плевен Албена Тотева трябва да го внесе за утвърждаване в Министерството на образованието, младежта и науката.