Ученици разиграха импровизиран съдебен казус по обвинение за кибертормоз
Ученици разиграха импровизиран съдебен казус по обвинение за кибертормоз / dariknews.archive

Скандал между две момичета заради момче, следва заплашителен SMS и побой със средна телесна повреда - счупена ръка. Спорът е отнесен до съда, където една срещу друга в съдебната зала се изправят две съученички, които доскоро са били и близки приятелски.

Този импровизиран съдебен казус бе разигран от ученици от ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване в Плевен по време на среща -дискусия на тема „Академия за родители против киберторомоза". Срещата, организирана от гимназията, събра преди дни в зала „Орион" в града ученици, родители и преподаватели, присъстваха и гости от Окръжна прокуратура - Плевен.

„За четвърта поредна година организираме Академия за родители, като всеки път темата, която се обсъжда, е различна. Обикновено идеята за нея идва от родителите. Настоящата дискусия за кибертормоза съвпадна и с работата ни по проект на същата тема, който осъществяваме съвместно с Учебна работилница „Европа". Преди това в Академията сме говорили по въпроси за насилието, имахме и здравна академия", сподели Невена Арабаджиева - директор на ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване.

Академията за родители против киберторомоза се проведе с участието на ученици от 8 до 12 клас, които бяха дошли заедно с родителите си, тъй като това бе едно от изискванията за дискусията. След като в началото бе представен кратък филм по обсъжданата тема, последва и импровизираното съдебно заседание. Казусът - конфликт между две съученички заради момче, завършил със средна телесна повреда и среща в съдебната зала. Темата е взаимствана от ученическото ежедневие, като е поукрасена и доста пресилена. Разработката била направена от децата, заедно с преподавателката им по право в училище, помагало на практика и цялото училище. В ролята на ищеца влезе Антоанета , а на ответника - съученичката й Катрин, всяка от страните имаше адвокат и свидетел. Историята - в едно от междучасията Антоанета разговаря с приятеля на Катрин - Иван. В резултат на ревност, следва заплашителен SMS от Катрин до съперничката й, а при среща същата вечер в заведение двете момичета си разменят обиди, следва физически сблъсък, завършил със счупена ръка за Антоанета. По делото от страна на пострадалата бе предявен иск за претърпени нематериални щети в размер на 1 000 лв. След като изслуша страните и свидетелските показания, ученическият съд отсъди - искът се отхвърля като недоказан.

„Определено има агресия в училищата днес, много често децата дори несъзнават, че използването дори на дадена дума - също може да бъде проява на вид агресия. Но огромната превантивна работа, която извършваме, води и до много добри резултати, или поне така е в нашата гимназия", коментира след импровизираното съдебно заседание, представено от учениците, Невена Арабаджиева. В ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване в Плевен о се обучава ученици от 8 до 12 клас.

Срещата на тема „Кибертормоза" продължи след това с тренинг, по време на който по двойки - родители и деца, отговаряха на въпроси, свързани с общуването в интернет. „Считате ли, че етично да следите и проверявате профила на вашето дете във Фейсбук?", „Как според вас трябва да предпазите детето си от кибретороз?", „ Как бихте реагирали при заплаха в интернет?", бяха част от питанията в анкетата, по които след това се проведе и дискусия.