/ ПЕГ „Екзарх Йосиф I” – Ловеч
Габриела Христова от Профилираната езикова гимназия „Екзарх Йосиф I” в Ловеч има 59 точки от максимални 60 в националното външно оценяване на дигитални компетентности при десетокласниците в края на миналата учебна година. Резултатите излязоха наскоро, а постижението на Габриела я нарежда на първо място в Ловешка област и на призово в страната, съобщават от училището. 60 точки имат едва 13 ученици в цяла България.

За първа година външното оценяване по дигитални компетентности при десетокласниците е задължително за всички ученици. От Езиковата участваха 168 ученици от седем паралелки.

Външното оценяване се проведе в онлайн, в две части: Модул 1 - онлайн тест от двадесет въпроса за 30 минути, и Модул 2 - практическа задача, която учениците трябваше да направят за 60 минути и да я качат в електронната платформа на външното оценяване. Резултатите на учениците съответстват на самостоятелно ниво на владеене на дигитални компетентности по Европейската референтна рамка за оценяване.

Общо явилите се деца в страната са 48 426, а учениците с резултат, равен или по-голям от 50%, са 31 572. От Езиковата в Ловеч 167 от явилите се 168 ученици са покрили тази рамка с резултат над 50%, което е 99%. Те получиха удостоверение от Министерство на образованието и науката.