/ БТА
Трима посланици участваха в тържествения ритуал за 144 години от Плевенската епопея, който се състоя на централния площад "Възраждане" в Плевен, съобщава БТА.

Паметната дата бе почетена от посланиците на Русия - Елеонора Митрофанова, на Беларус - Александър Лукашевич, на Молдова - Анатол Чебук, както и от генералния консул на Русия в град Русе Андрей Громов и делегация от Руското военноисторическо общество в Москва.

БТА

В словото си по повод годишнината кметът на Плевен Георг Спартански отбеляза значението на освобождението на града като ключов момент в Руско-турската освободителна война. "Тази епопея даде нов път на българския род и на българското племе. Появиха се отново на политическата карта след 500 години забвение", каза кметът.

"Свободата значи гордост и самочувствие, достойнство на един народ", отбеляза още той. Спартански подчерта, че всички трябва да полагат грижи "да съхраним своята история, защото историята значи памет, почит, поука, но и послание към бъдещите поколения".

"Нека дребните политически страсти и тънките конюнктурни сметки не помрачават радостта ни от празника и признателността ни към тези, чиито имена са по стените на мавзолея, издигнат в тяхна памет, по мраморните, бетонните и каменните плочи по всичките 143 паметници, свързани с Плевенската епопея, разположени в цялата област", призова Спартански. Той отбеляза, че днес тържественият ритуал не е уважен от нито един от новоизбраните депутати от Плевенска област и подчерта, че се надява в бъдеще те да бъдат част от честванията на значимите дати и празници за Плевен.

Свещеници от трите храма в града отслужиха панихида в памет на героите от Плевенската епопея. В ритуала участваха военнослужещи от Плевенския гарнизон. Площадът бе изпълнен от жители на града, своята почит към загиналите за свободата на Плевен и България отдадоха и ученици.

БТА

Ритуалът завърши с поднасяне на венци и цветя в знак на признателност към воините освободители.

По повод годишнината, символът на Плевен - Параклисът-мавзолей "Свети Георги Победоносец", ще бъде осветен с цветовете на българския трибагреник тази вечер от 18.00 до 21.00 ч.
БТА