Трети март възражда спомена за славното минало
Трети март възражда спомена за славното минало / dariknews.bg

„След 500 години забвение, на този ден България се връща на картата на Европа. Възстановяването на българската държава е кулминация в продължилите десетилетия национални освободителни борби", каза в поздравителното си слово към гражданите и гостите  на Плевен, кметът доц.Димитър Стойков.
"Трети март възражда спомена за славното минало, начертано от бащите на нацията - Аспарух, Крум , Симеон Велики, Асен, Петър, Калоян и всички достойни владетели на една от най старите държави в Европа", допълни той.
„Трябва да помним подвига на хилядите български синове и воините на Русия, Румъния, Украйна, Беларус, Молдова, Финландия, Полша, Прибалтика и Закавказието, загинали за освобождаването на Плевен и България", каза още доц. Стойков и цитира Ботевите думи: „Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея всичко може да прави".

Областният управител на Плевен, Иван Новкиришки сподели в своето слово: „този ден има за цел да ни припомни, кои сме и по какъв път сме стигнали до тук.Трети март е денят на нашата памет, на нашия идеал за свобода и европейско развитие.
Този ден показа, че жертвите от Априлското възстание и хилядите доброволци, загинали сражавайки се в руско - турската освободителна война, не са били напразни и тук е нашата висока морална отговорност към саможертвата на загиналите и към паметта на предците ни".

На церемонията по отбелязването на Националния празник на България присъстваха консулите на Русия и Румъния и както вече писахме, министрите - Ивайло Московски и Тотю Младенов