Тази неделя се отбелязва Денят на железничаря
Тази неделя се отбелязва Денят на железничаря / dariknews.archive

Професионалният празник на българските железничари се отбелязва всяка година през първия неделен ден на месец август. Традицията да се чества Денят на железничаря датира от средата на миналия век. Изборът на деня, в който се отбелязва професионалния празник на железопътните работници в България, е свързан с историческия факт, че в началото на м. август през далечната 1888 г. железопътната линия Цариброд - София - Белово е открита за международни превози, като същевременно държавата откупува и линията Русе - Варна и започва нейната експлоатация. Така се учредяват Българските Държавни Железници.

Историята на българската железница е богата на постижения, предизвикателства и трудни моменти, но тя най-вече е богата с хора, които са отдавали най-доброто от себе си за развитието на железопътния транспорт. Днешните български държавни железници помнят с признателност всички знайни и незнайни железопътни работници, които със своя принос са дали тласък на железницата да върви напред.

По повод утрешния Ден на железничаря (2-и август) ръководството на „Холдинг Български държавни железници" ЕАД ще връчи грамоти и парични награди на 30 служители, работещи в дружествата за пътнически и товарни превози.

В своето обръщение към служителите по повод Деня на железничаря, изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ" ЕАД, Владимир Владимиров, благодари на всички работници и служители от дружествата в системата на Холдинга за добрата работа, високия професионализъм и отговорното изпълнение на служебните задължения.

„На всички български железничари пожелавам здраве, лично щастие, безаварийна работа и професионално удовлетворение! Честит празник!", завършва поздравлението си Владимиров.