Съставиха график за проверки на речните корита в Ловешка област
Съставиха график за проверки на речните корита в Ловешка област / DarikNews

Областният управител на Ловеч Николай Нанков одобри графика, изготвен от Областно управление „Гражданска защита" за извършване на проверки на потенциално опасни речни корита в Ловешка област, информират от пресцентъра на областната администрация.

Почистването и конфигуриране на речното корито на река Крушуна в района на Летница е предвидено за 4 март. Река Осъм - до ВЕЦ „Камен рид", селата Умаревци, Йоглав, Дойренци, Александрово и местностите Бигора и Чучура ще се инспектират на 5 март. Ще бъде укрепена дига от лявата страна на течението на реката, ще бъде почистено и коритото й. На 8 март ще бъде проверено състоянието на река Вит край селата Торос, Дерманци и отводнителния канал на Ъглен, където също ще се укрепи дигата от лявата страна на течението, ще се почисти конфигурира речното корито. На 9 март щателен оглед ще се извърши на река Калник - от разклон Лесидрен след Български извор и дере Говнуша край Галата в община Тетевен, както и река Градешница в местността Цанковска и Танчилска в Глогово.

На 10 и 11 март ще бъдат проверени и почистени речните корита на река Видима в района на Априлци и река Добревска в района на Златна Панега и Ябланица.

Областният управител Николай Нанков е назначил специална комисия с представители на всички общини и отговорни институции в областта, която ще обследва мостовете, праговете, шлюзовете на реките, които са затлачени или подкопани вследствие на нерегламентирана дейност на частни лица и фирми. Комисията ще набележи мероприятия по почистването на коритата от речни наноси, дървесина, растителност, както и нерегламентирано изхвърляне на битови и строителни отпадъци. Областният управител е разпоредил да се осъществи контрол на незаконните постройки и огради в крайбрежните ивици, както и незаконни водовземания и съоръжения в тях.

Освен това до 14 април трябва да бъде изготвен тригодишен план за подобряване на проводимостта на реките в участъците извън населените места. За целта се планират и средства от Националната програма за защита при бедствия, информзират от областния пресцентър. Началникът на „Гражданска защита" Ловеч до края на май трябва да подготви регистър на критичните участъци от реките, както и активни мерки за тяхното коригиране.