Със засилени мерки ОД на МВР-Плевен гарантира сигурността около празниците
Със засилени мерки ОД на МВР-Плевен гарантира сигурността около празниците / dariknews.archive

На пресконференция в сградата на ОД на МВР - Плевен шефът на полицията Венцислав Катинов и началникът на "Охранителна полиция" Йордан Дундаков разясниха специалните мерки, които дирекцията предвижда за коледните и новогодишните празници.

Представители на секторите „Криминална полиция", „Охранителна полиция" при ОДМВР-Плевен и РУП в региона, както и колегите им от дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" планират действия за обезпечаването на обществения ред и сигурността през почивните и празнични дни.
Част от тях са организирани на базата на предварителни разговори с общините за предстоящи прояви.

Осигурено е полицейско присъствие по места, където се събират повече хора - гари, автогари, базари, хипермаркети, храмове, жилищни квартали.

Засилено полицейско присъствие се предвижда по главните пътища и в малките населени места в празничните дни и последния почивен ден.

Криминалистите напомнят, че гражданите, които ще отсъстват от домовете си за почивните дни, не бива да обявяват намерението си в социалните мрежи. Предупредете и децата си да не правят това. Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете съседи да наглеждат дома Ви. Не трябва да оставят вкъщи и големи суми пари или скъпи бижута. При възможност е добре да активират сигнално-охранителна система или видеонаблюдение.
Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства. Преди да потеглите на път оставете на доверен близък или съсед телефон, на който може да установи връзка с вас при нужда.

Криминалистите съветват хората да се пазят от джебчии. Джебчиите днес са много съвременни и удачно се възползват от струпването на много хора в празничните и предпразничини дни около пазарите, в моловете и хипермаркетите, както и в православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от празничната приповдигнатост на хората, пребъркват джобове и чанти.

Джебчиите се движат в групи от няколко възрастни и задължително дете. Един от възрастните влиза в контакт с набелязаната жертва и останалите се възползват от това, че е отвлечено вниманието й, за да я „обискират" и да отнемат портфейли, мобилен телефон или пари. Гражданите трябва да имат предвид, че джебчиите посягат главно на портмонета от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните. Попаднете ли в навалица - на пазара или в храма, задължително притиснете чантата си отпред, плътно до тялото.

Напоследък джебчиите използват и друг метод - като клиенти на заведения, оставяйки дрехите си на гардероб, те се възползват от възможността да претърсят връхните дрехи на другите посетители и да си тръгнат с всичко, което им хареса. При своевременно сигнализиране в полицията и добро описание, извършителите могат да бъдат своевременно открити.

Служителите на реда предупреждават, че по празниците е възможно да се активират и телефонните измамници, които да предлагат, освен познатите схеми с пострадал близък и тематични сценарии с томболи и награди. В такива ситуации е важно да се запази хладнокръвие, незабавно да потърсят близките си и в никакъв случай да не давате пари на ръка. Хората, станали жертви на подобни престъпления, да не се колебаят да потърсят помощ и на тел. 112 или в най-близкото полицейско управление.

От полицията призовават гражданите да бъдат по-бдителни и отговорни към личните си вещи. Статистиката сочи, че често кражбите са провокирани от оставен без надзор багаж - скъпи вещи, поставени в колички за пазаруване, пари и документи в дреха на закачалка в заведение. Въпреки, че се забелязва спад на джебчийските кражби, експертите съветват на места с голяма концентрация на хора да се проявява особено внимание.

Зачестяват по празниците и кражбите от автомобили, защото извършителите се възползват от разсеяността на хората в суматохата на предпразничното пазаруване на подаръци. Луксозните опаковки са „апетитна плячка" за извършителите. Криминалистите препоръчват на водачите да паркират на осветени места или в охраняеми зони, защото често малко спестени пари после са многократно заплатени за разбит автомобил и откраднати скъпи подаръци. Понякога жертвата е проследена и ако е цел за крадците, те използват технически способи и умишлено спукват една от гумите на автомобила. Когато собственикът работи по колата си, те отварят врата и отнемат връхна дреха с пари, портфейл или закупена скъпа вещ.

Традиционно в навечерието на празниците служители на „Охранителна полиция" извършват проверки за незаконна търговия на пиротехнически средства. Апелът към гражданите е за повече бдителност при употреба на тези стоки и внимателно изчитане и спазване на инструкциите, а закупуването им да става само от лицензирани обекти.

Служители на Първо и Второ РУП - Плевен вече са провели срещи с управители на охранителни фирми и заведения с оглед по-доброто взаимодействие по време на празничните дни.