Според Найден Зеленогорски, всеки трети избирател е гласувал под натиск
Според Найден Зеленогорски, всеки трети избирател е гласувал под натиск / dariknews

На 4 юни 2014 г. Реформаторският блок внесе искане до президента, Народното събрание, Министерския съвет, ВКС, ВАС и Главния прокурор, за сезиране на Конституционния съд за незаконност на изборните резултати.

"Това, което искаме всъщност, е на базата на тези десетки нарушения, които са описани в нашата жалба, да се направи ново преброяване и в зависимост от обективното отчитане на това ново преброяване да се сметне разпределението на 17-ия, а може би и на още някои от допълнителните преразпределени евродепутати". Това каза за предаването "Преди всички" по БНР Найден Зеленогорски - организационен секретар на Реформаторския блок и зам.-председател на "България на гражданите".

Според него, корпоративният и купеният вот са достигнали ново ниво и по експертиза на реформаторите, всеки трети избирател на евровизборите е гласувал под натиск. "Това показва една нефункционираща демокрация", смята Зеленогроски.

"В самия си зародиш Избирателният кодекс в този си вид е, меко казано, несъвършен. Значителна част от хората в СИК решават, че ако няма преференция, тя е за първия в листата, поради което тя не се брои. Това очевидно създава сериозен проблем, свързан с това как държавата и специално ЦИК си е свършила работата да обясни на хората как се гласува на тези избори".

Искането за оспорване законността на избора беше подписано от лидерите на петте партии от Реформаторския блок и проф. Тодор Танев от Гражданския съвет на РБ.