Ще преглеждат безплатно за разширени вени
Ще преглеждат безплатно за разширени вени / netinfo

Безплатни прегледи за хронична венозна болест /разширени вени/ ще се проведат от 22 до 26 юни в Плевен. Прегледите са част от Националната кампания за разширени вени, по време на която в 10 града в България ще има безплатни консултации.

Записванията за безплатни профилактични прегледи в Плевен ще стартират от 18 юни на гореща телефонна линия 0700 10 105 (на цената на един градски разговор за цялата страна), където всеки делничен ден между 10 и 17 часа желаещите ще могат да се запишат за профилактичен преглед. На този телефон могат да получат допълнителна информация за здравните заведения и датите, на които ще се извършват безплатните прегледи.

Хроничната венозна болест e едно от най-разпространените, тежки и инвалидизиращи заболявания в съвременния свят. Данните сочат, че то засяга между 30% и 50% от хората в зряла възраст в страните от европейската общност. Рисковите фактори за заболяването са: заседнал начин на живот, рискови професии, наднормено тегло, напреднала възраст, бременност и раждане, фамилна обремененост.