/ dolna mitropoliq
На 23 ноември във Военновъздушна учебна база “Георги Бенковски” бяха връчени удостоверенията на сержанти и войници от ВВС, завършили обучение в курс за придобиване на военноотчетна специалност „Метеоролог” с квалификация „Метеонаблюдател” и курсове за повишаване на квалификацията на сержанти и войници, радио-технически специалисти.

Тренировъчен сценарий с аварирал самолет се разигра на летището на ВВУБ „Георги Бенковски“/СНИМКИ, ВИДЕО/

Обучението на метеонаблюдателите премина през няколко етапа, свързани със спецификата на учебната материя. Първият етап се проведе в Метеорологичния център на ВВС в София.

Вторият премина под формата на индивидуална практика във военните формирования. Под ръководството на специалисти-метеоролози обучаемите усвоиха методика за изготвяне на синоптични сведения, придобиха умения за работа със синоптични карти и как да правят прецизни авиометеорологични наблюдения.

Военна делегация посети ВВУ база „Георги Бенковски”/СНИМКИ/

По време на третия етап, който се проведе във ВВУБ „Георги Бенковски” курсистите научиха как се осъществява метеорологичното осигуряване на полетите, проведоха практически занятия за синоптични наблюдения и изготвяне на сведения.

dolna mitropoliq
dolna mitropoliq

Учебната програма на курсовете за сержанти и войници, специалисти в системата на РТВ бе насочена към усвояване на експлоатацията, ремонта и поддръжката на радиолокационните станции.

В края на обучението за длъжностна квалификация, курсистите положиха комплексен изпит, който включва две части: първата част е теоретичен писмен изпит, а втората е практически изпит по специална подготовка.

Благодарение на добрата подготовка и висока мотивация обучаемите се представиха отлично на изпитите. Средният успех на курса сержанти РТВ специалисти е Отличен 5,53, войници РТВ специалисти е Отличен 5,54.

Отличник от курса за „Метеонаблюдатели” е редник Илияна Бозова от военно формирование 28000 Граф Игнатиево, представила се на всички изпити с Отличен 6,00.

dolna mitropoliq
dolna mitropoliq

Удостоверенията бяха връчени от полковник Ивайло Пешаков - Началник на щаба ВВУБ „Георги Бенковски” с пожелание за професионално развитие и успешно прилагане на придобитите знания.