/ nui ppipkov pleven
В дните от 11-ти до 13-ти юли в НУИ“Панайот Пипков“ в Плевен ще се проведе майсторски клас по цигулка и виола на проф. д-р Деворина Гамалова, която ще пристигне от Лондон. Срещите с проф. Гамалова ще се провеждат във всеки от дните от 9:00 до 16:00 часа в камерната зала на НУИ “Панайот Пипков“, а в последния ден - 13-ти юли-петък, ще се състои и заключителният концерт на участниците в майсторския клас. Той ще започне в 16:30 часа в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“.

На следващия ден 14-ти юли, събота от 11:00 часа, проф. Д-р Деворина Гамалова ще изнесе благотворителен концерт с любими пиеси за цигулка и виола, отново в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“ в Плевен. На рояла ще бъде Магдалена Начева.

Деворина Гамалова учи за изпълнител и преподавател по цигулка и виола в СМУ Русе, в Софийската  ДМА, в Hochschule für Musik в Дрезден (цигулкова педагогика)  и в RCM и GSMD в Лондон с Анелия Попова, Боян Лечев, Дора Бръчкова и Григорий Жислин. През 2002 завършва задочно второ висше в СУ София, а през 2008 г. получава степен „доктор на философските науки” (PhD) от University of West London.

Силен дебют предстои на Квартет "ГеоМарЧаЛо", заедно с Плевенска филхармония

Професионалната си кариера Деворина Гамалова започва като концертмайстор на Симфоничен оркестър в Германия, след което се премества в Лондон, където се посвещава на изпълнителска и преподавателска дейност.  Aсистира на Григорий Жислин до 2002 г. и сега преподава цигулка и виола в няколко Консерватории и Университети в Лондон (TrinityLConservatoire), Goldsmiths,  London College of Music) и Бирмингам (RBConservatoire), както и на майсторски курсове в Европа, Америка, Япония, Хонг Конг, Тайван и Сингапур.

Гамалова концертира като солистка и камерен изпълнител в Европа, Азия, САЩ и Канада. Осъществила е записи за CD, както и в радиото и телевизията на редица страни и има публикации на различни езици. Последният й диск с любими пиеси за цигулка включва четири нейни транскрипции за виола (“Treasured Classics”) и е публикуван от “Discovery Music & Vision”.

В периода 1995-1998 г. е редовен изпълнител към създадената от Йехуди Менухин организация "Live Music Now", чиято мисия да доведе концертната зала до хората в неравностойно положение тя разпространява навсякъде, където гастролира, а от 2010 г. започва и в България.

Сред последните й отличия са „Кристална Лира” 2013 г. от Съюза на българските музикални и танцови дейци и през 2014 г. Грамота от Министерството на културата на РБ за "принос в популяризиране на българската култура по света".